Sam

Als jongen van amper 10 jaar oud ging ik regelmatig met een lieve vriendin van mijn moeder naar het Rijksmuseum en zat ik uren op zolder olieverf schilderingen te maken. Het werk van de beroemde Hollandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Jan Steen spraken mij enorm aan. De manier waarop zij met licht en compositie te werk gingen en taferelen op het schilderdoek neerzetten is boeiend en daagden mij tegelijk uit om hetzelfde na te streven. Veelzeggende, pakkende beelden is iets wat mij fascineert. Als kleine jongen was bezig met de schilderkunst en op basisschool hingen mijn schilderijen in de wandelgangen. Op de middelbare school zorgde ik voor de illustraties in de maandelijkse schoolkrant.

trouwfotograaf groningen

Waar mijn hart verder sneller van gaat kloppen.

Ik houd van muziek, koffie, fitnessen, tuinieren en de zee. Jaarlijks gaan we als gezin minstens een keer naar de zee. De laatste jaren gaan we naar Ameland om te genieten van zon, zee en strand. Ik houd ook van een dagje niks doen. Ik tuinier graag en ga regelmatig in het voorjaar naar een kwekerij in de buurt om plantjes te halen. Ik ben dol op koffie en luister graag naar muziek. Vooral de band Toto ( je kent ze van de radio met de nummers  ‘Africa’ en ‘Rosanna’ ) wordt bij mij thuis grijs gedraaid.

Fotografie

Met de camera momenten najagen is wat het zo spannend maakt. Klaar staan met de camera daar waar het gebeurt. Een bruiloft zit er vol mee en dat geeft mij de gelegenheid om jullie verhaal te vertellen door mijn foto’s. Liggend op de grond, klimmen in de boom of in de muren als het nodig is om die ene foto te schieten. Het doel is om zoveel kostbare momenten vast te leggen en ik zal er alles aan doen om het voor mekaar te krijgen.

Gespecialiseerd in documentaire fotografie heb ik over de wereld gereisd om werelds mooiste en spannendste momenten vast te leggen. Het leuke is dat het terug te vinden is een trouwdag waar alles bij elkaar komt.

Het werk wat ik nu aan het bestuderen ben, is het werk van de straatfotografen Alex Webb en William Eggleston. Trainen met compositie, licht en het vastleggen van cruciale momenten die zich op een bruiloft voor kunnen doen. Maar nu genoeg over mij zelf. ik ben benieuwd wie jullie zijn en hoe ik bij kan bijdragen aan het schrijven van jullie nieuwe hoofdstuk!.

 

Wat zit er in mijn Cameratas

Dit artikel heb ik geschreven voor onder andere fotograferen die verdieping zoeken in fotografie en nieuwsgierig zijn naar mijn apparatuur.

Iedereen heeft tegenwoordig een mobiel waarmee je foto’s ziet. Neem nou een Iphone, een krachtige apparaat die naast communicatie, mensen ook in staat stelt door middel van 2 camera’s, een portretmodus en een landschapsmodus, lichteffecten en image-stabilisatie, foto’s te nemen. We hebben zelfs camera’s als dashcam, GoPro en drones die voor ieder een andere doeleinde ingezet worden.

Wat betekent dit dan voor de toekomst voor de fotograaf en in het bijzonder voor de bruidsfotograaf.

Meer dan ooit tevoren wordt van ons trouwfotografen verwacht om na te denken. We worden geboekt om niet zomaar op een knopje te drukken, maar om na te denken!. We worden geboekt vanwege onze vermogen om verhalen te vertellen, om emoties te vertalen naar beeld, vaardig te zijn met onze ogen en begrijpen in welk context je een beeld kunt plaatsen. Als laatste en minstens zo belangrijk het licht beheersen en begrijpen.

Mijn eerste aanbeveling is daarom geen camera’s, maar boeken die me geïnspireerd hebben.

En dan nu toch mijn camera’s, lenzen en alles wat bij het vastleggen van een volledige bruiloft komt kijken. Daarnaast ga ik uiteen zetten waarom ik voor die specifieke apparatuur heb gekozen.

Bruiloften zitten vol kostbare momenten, waar van alles gebeurt. Om er zeker van te zijn dat je die momenten pakt, heb ik ervoor gekozen om op een camera te vertrouwen die snel reageert. Binnen Canon heb je de 5D-series. Om er zeker van te zijn dat ik tijdens een bruiloft niet zonder camera kom te zitten, heb ik altijd twee camera’s bij me. Een herkansing krijg je niet!. Gelukkig is het nooit voorgekomen, maar ‘you better be safe than sorry’.

Minstens zo belangrijk is de geheugenkaart. Het is voor de hand liggend dat je een geheugenkaart nodig hebt waar veel foto’s op opgeslagen kan worden. Een met minimaal 32GB. is echt een must. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat het kaartje nou net vol is op het moment dat je een belangrijk moment wil vastleggen. Wat ik stevast doe is het geheugenkaartje eruit haal voor de aanvang van het trouwfeest. In een donkere en luidruchtige ruimte wil je geen kaartje wisselen. Het geeft veel meer rust om het daarvoor te doen. Ik maak vaak van een moment meerdere opnames. Je moet dan in dat geval een geheugenkaart hebben die de snelheid van de camera bijbeent. Daarom heb ik kaartje die minstens 95mb per seconde wegschrijven.

Voor het vastleggen van een bruiloft maak ik voornamelijk gebruik van lenzen met een vaste brandpunt. Dat houdt in dat je niet in -en uit kan zoemen en je als fotograaf gedwongen wordt om te lopen en je positie tot je onderwerp steeds opnieuw moet bepalen. En andere bijkomend voordeel is dat deze lenzen zeer lichtsterk zijn. Zelfs met schemer kan ik uit de hand schieten als ik dat zou willen. De lenzen waar ik mee schiet zijn rapportagelens de Sigma 35mm en de portretlens van Sigma 50mm.

“Photography is the simplest thing in the world, but it is incredibly complicated to make it really work.”

-Martin Parr-